«ЗСУ можуть ударити по Москві на День Перемоги». Російські ЗМІ про Україну

На плани «взяти Київ за три дні» російські ЗМІ давно махнули рукою: тут би вже свою Москву хоч чимось прикрити. Тим більше, як попереджає зі сторінок газети «Московский комсомолец» полковник ППО Юрій Кнутов, «Збройні сили України можуть приурочити до Дня Перемоги чергові провокації з безпілотниками, зокрема в Москві». При цьому Кнутов не приховує: незважаючи на те, що «у Білгородській, Брянській та Курській областях створено протиповітряний заслін», у російській ППО є «найважча проблема»...

«Ми будемо змушені розбиратися...»

На сторінках «Московского комсомолца» полковник ділиться побоюваннями: ЗСУ розпочнуть наступ «ближче до травневих свят».

«На те є дві причини. По-перше, в Україні на початку травня вже немає свят, які офіційно відзначають у Росії. По-друге, в цей час там нарешті встановиться суха і тепла погода. Ґрунт уже майже підсох. Але танки Leopard, Challenger, Abrams, які, я впевнений, з'являться найближчим часом у ЗСУ, на м'яких українських ґрунтах не дуже добре почуваються. Зараз вони в'язнуть і їх маневрені характеристики знижуватимуться. Вони стануть легкою метою для наших протитанкових засобів. Тому ЗСУ зараз трохи почекають, доки земля не стане щільнішою», - вважає полковник.

А поки що, застерігає він, «з боку ЗСУ не виключено провокацій у День Перемоги».

«Думаю, на 9 Травня вони готують провокації, можливо, навіть удари по столиці, де заплановано парад. З урахуванням, у тому числі, і цього чинника ми створили заслін ППО у Білгородській, Брянській та Курській областях. Це досить серйозна багатоешелонована протиповітряна оборона, у складі якої до 50 станцій радіолокацій різного діапазону. Є зенітні ракетні комплекси С-400, С-300М2, С-350 «Витязь», а також ракетно-гарматний Панцир-С», – заспокоює Кнутов.

Але відразу вказує, що у російської ППО «виявилася проблема, пов'язана з несанкціонованими запусками дронів та квадрокоптерів цивільними особами та відомствами».

«Наприклад, у тій же столиці чи області квадрокоптери часто використовуються різними відомствами без оповіщення інших структур, у тому числі ППО. В результаті сили ППО приводяться у підвищену бойову готовність. А потім з'ясовується, що це цивільний квадрокоптер, який запустила дитина або якесь відомство, щоб зняти план місцевості. Для ППО це найважча проблема. Через це, до речі, у ворожих безпілотників з'являється шанс», - стурбований російський полковник.

Крім того, за його словами, «не на всіх літаках нашої малої авіації стоять транспондери, хоча вони мають стояти на кожному такому літальному апараті».

«А відсутність транспондерів у результаті призведе до того, що ми будемо змушені розумітися, що за літак, звідки він узявся, наш чи не наш. На це піде дорогоцінний час, з усіма наслідками для організації протиповітряної оборони», - визнає полковник уразливість російської ППО.

«Можливі два, навіть три контрнаступи»

Кремлівська улюблениця – газета «Комсомольская правда» – взяла інтерв'ю у якогось Олексія Подберезкіна, «директора Центру військово-політичних досліджень», який переконує, що «затягування початку контрнаступу означає, що в Україні бояться не бездоріжжя, не браку боєприпасів, а того, що цей контрнаступ може стати для них останнім».

Подберезкін бравірує: «У тому співвідношенні сил, яке склалося там, українські воєначальники та політичні керівники побачили серйозну загрозу для існування своєї армії. Я згоден із тими експертами, які вважають, що ЗСУ вже програли і тепер думають, як ситуацію для себе максимально безболісно використати...».

При цьому кремлівський політолог запевняє, що у ЗСУ «підготовлено близько 300 тисяч осіб».

«Сотні тисяч мобілізованих не означають, що вони можуть брати участь у бойових діях. Їх треба навчити, одягнути, вибудувати. Люди мають бути розподілені. Повинна бути налагоджена взаємодія. Проста мобілізація нашвидкуруч ні до чого доброго не приводить. Київ набрав гарматне м'ясо. Воно буде знищено у найближчих боях», - намагається переконати Подберезкін.

Він припускає, що ЗСУ можуть зробити «може бути два, навіть три контрнаступи». «Вірніше, спроби. Вони готуватимуть для цього два корпуси по три-чотири бригади. Плюс резерв. Це реально те, що вони можуть кинути в контрнаступ, причому високого ступеня мобільності, оснащені великою кількістю засобів пересування. Це може бути кинуте на вузьких ділянках. І десь буде імітація контрнаступу. Потім десь виникне основний напрямок. Потім воно може змінитись», - розмірковує «стратег» Підберезкін.

І жодні «рухи з того боку вздовж лінії бойового зіткнення» його не лякають.

«Напускається туман. Політична обстановка вимагає, щоб контрнаступ був. А реальних можливостей не багато. Кінець квітня покаже, на що здатні ЗСУ. Мій прогноз – ні на що серйозне. Вони можуть за двома-трьома напрямками починати контрнаступ, який перетвориться на перемелювання за прикладом Бахмута величезної кількості професійних українських військ, що залишилися», - знову бравірує Подберезкін.

А на запитання газети, чи не побоюється він контрнаступу ЗСУ «по всій лінії», запевняє, що «стратегічно вони не здатні таке зробити» навіть, якщо «в конфлікт на стороні України безпосередньо вступить країна НАТО».

«Ми враховуємо цей чинник. Ситуація може розвиватись так. Польща та Прибалтика почнуть брати участь своїми збройними силами. Але це не змінить ситуацію. Польща не має такої великої сухопутної армії, щоб радикально змінити військово-стратегічну обстановку. Я вже не говорю про прибалтійські лімітрофи», - заявляє Подберезкін.

Він навіть не виключає, що «кілька польських дивізій чи бригад уже завтра знімуть форму польських збройних сил і одягнуть камуфляж українців»: «І румуни можуть частково цим займатися та взяти участь у цьому конфлікті. Але не думаю, що самі держави ризикнуть брати участь відкрито...».

Подберезкін уже й сили українських союзників підрахував. «Якщо у Польщі використати все під зав'язку, 200 тисяч. Значно менше у румунів. Ще менше у Прибалтики», - завершує він чомусь на півслові.

«Диверсії українських вошей»

«Парламентская газета» з усією серйозністю заявляє, що «американці готували диверсії за допомогою українських вошей». А дізналася газета про це з доповіді російської парламентської комісії, «яка протягом року проводила розслідування про роботу біолабораторій США в сусідній країні».

«У десятках розташованих на території України біологічних лабораторіях американські вчені створювали нові віруси, вивчали можливість їх поширення за допомогою комах та птахів та проводили експерименти над живими людьми... Американці в Україні оцінювали можливість передавати інфекції за допомогою комарів, кліщів та навіть вошей. Вони навіть запатентували безпілотник для поширення повітрям заражених комарів. В описі пристрою сказано, що з його допомогою війська противника можуть бути знищені або виведені з ладу без ризику для військовослужбовців США. Ще один виявлений комісією патент стосується порожніх боєприпасів для вогнепальної зброї з отруйними речовинами або біоагентами. У патрон вставляється капсула з отрутою чи збудником інфекції. Навіть якщо вогнепальна рана не буде смертельною, уражена таким боєприпасом людина помре від дії отрути або буде інфікована і зможе заражати інших...», - цитує газета «парламентську» доповідь.

«Однією з головних цілей Пентагону на пострадянському просторі експерти назвали збір біоматеріалів уздовж кордонів Росії, причому особливу роль у цьому питанні відводять Україні, яка має протяжний кордон із нашою країною. Крім того, над територією України перетинаються трансконтинентальні шляхи міграції диких птахів, що американці використовували в одному зі своїх проектів: у лабораторіях Києва, Харкова та Одеси вивчали можливості розповсюдження небезпечних інфекцій, таких як пташиний грип чи хвороба Ньюкасла, через мігруючих пернатих», - зазначається у доповіді.

«Експериментували в українських лабораторіях і над людьми - як піддослідні виступали військові та пацієнти психіатричної лікарні, повідомила парламентська комісія. У лабораторіях Львова, Харкова, Одеси та Києва для оцінки опірності організму тим чи іншим збудникам у тисяч солдатів взяли зразки крові на наявність антитіл до хантавірусів та Конго-кримської лихоманки. Є дані, що в ході експериментів лише у харківській лабораторії загинули близько двадцяти українських солдатів, ще двісті госпіталізували», - запевняють автори доповіді, не уточнюючи, яким чином російській парламентській комісії вдалося побувати у таємничих «лабораторіях Львова, Харкова, Одеси та Києва».

«Характер зазначених досліджень свідчить як мінімум про формування США технологічних передумов для здійснення за потреби економічних диверсій у регіонах Росії, що межують з Україною», - дійшли висновку автори «розслідування».

Але це ще не все: «З відкритих джерел відомо, що американські фахівці вивчають питання підвищення бойових якостей військовослужбовців, перспективи створення супервоїна. У зв’язку з цим учасники парламентського розслідування звернули увагу на виявлені на українських позиціях залишки медичних препаратів наркотичної дії. Побічним ефектом таких наркотиків, зазначили фахівці, є надмірна агресивність. «Це пояснює вияв деякими українськими військовослужбовцями жахливої жорстокості стосовно мирного населення та військовополонених», - зазначили у доповіді».

Але, нарешті, заспокоюють автори доповіді, «з початком спеціальної військової операції медико-біологічні програми США в Україні було припинено або призупинено».

«Пентагон переносить не завершені в рамках українських проектів дослідження до довколишніх країн», - запевняють автори доповіді, не уточнивши, чи забрав Пентагон із собою «українських вошей».

«Тільки черги точно не буде»

Інформаційне агентство «ФАН», що належить ватажку ПВК «Вагнер» Пригожину, мабуть, прочитавши російський підручник історії, кусає лікті: «Критична помилка під час створення української держави була саме етнічною складовою. Отримавши під час розпаду СРСР величезну країну, до якої століттями прирізалися не українські території з російським населенням, влада країни почала думати не про те, як зберегти це багатство і встановити довгий і міцний світ усередині країни, а як зачесати всіх під один український гребінець».

«Ну і звичайно – антиросійський вектор, який, так чи інакше, став домінуючим у новій державі. Найбільше пасіонарна частина політичного українства, та, яка із заходу, негайно спробувала зробити це національною ідеєю. Але на офіційному рівні відразу не вийшло, тому ця ідеологія стала не те щоб підпільною, але точно неофіційною. До якогось часу, коли її можна було легалізувати», - продовжує розмірковувати «ФАН» про вигаданий минулий день.

«...Один із лідерів українських націоналістів, один із батьків сучасної української держави, говорив, що для збереження України їй потрібен федеративний устрій. Тому що захід і схід країни аж надто різні, з різними цінностями та ставленням до історії. Можливо, федеративний устрій держави і став би розв'язанням проблеми, але швидше за все, це стало б лише уповільненням руйнівних процесів. І річ у тому, що націоналістичний захід України є гранично агресивним і ніколи б не змирився з вільним існуванням російського сходу. Просто у федеративній конфігурації заходу України знадобилося б більше часу, щоб зробити зі сходом те, що вони зробили у 2014 році. Але це сталося б обов'язково», - мучиться пригожинське «ФАН».

«І є ще одна правда. Вона в тому, що домінуючий націоналістичний вектор в українській ідеології – самогубний. І найіронічнішим є те, що він йде із заходу країни, тієї її частини, яка практично не має жодних шансів залишитися у складі України. Те, що це станеться, у тому чи іншому вигляді, немає жодних сумнівів. І навряд чи нові господарі цих територій змиряться із існуванням там українського націоналізму. В історії таке вже було і як не дивно, тим, що захід залишився українським, націоналісти мають бути вдячні Радянському Союзу, який вони так люто ненавидять», – розвиває «теорію» ФАН.

«Україна, у разі збереження незалежної держави, обов'язково прийде до свого природного формату – кількох областей у центрі та на заході країни. І це буде великим успіхом. І в цьому випадку український націоналізм може відмерти сам собою, просто буде не до нього. Країна навряд чи становитиме якийсь інтерес для геополітики. Без виходу до моря, деіндустріалізована. Та сама шевченківська Україна – «садок вишневий коло хати». І тоді Україні терміново доведеться шукати того, хто б узяв її під крило. Тільки черги з бажаючих це зробити – точно не буде», - мрійливо підсумовує пригожинське агентство.

Огляд підготував Михайло Карпенко, «ОстроВ»

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті